برقکار

معرفی انواع سیم و کابل

برقکار

معرفی انواع سیم و کابل

سیم و کابل چیست ؟

سه شنبه, ۱۱ خرداد ۱۴۰۰، ۱۰:۰۵ ق.ظ

سیم، از اولین و نیز ساده ترین اجزا به منظور انتقال جریان الکتریکی بوده که برای برقراری ارتباط بین دستگاه های متفاوت مورد استفاده قرار می گیرد و همینطور کابل، هر نوع هادی ای است که می تواند جریان برق را از خود عبور داده و دارای عایق نیز باشد، به شکلی که، ولتاژ روی سطح عایق ان نسبت به ولتاژ زمین صفر بوده و ولتاژ در روی سطح سیم نسبت به زمین، دارای ولتاژ فازی باشد، می توان ان را کابل نام نمود.

سیم و کابل ساختمان، از مهم ترین تجهیزات و ابزارهای برقی به حساب می ایند که در واقع، اساس و پایه ی ساختمان سازی هستند. این ابزار به زبانی ساده، بستری را برای عبور دادن جریان برق به وجود می اوردند و می بایست در استفاده س از انان، نهایت دقت کرد تا به افراد و دیگر المان های برقی، اسیبی نرسد.

عایق های سیم و کابل، چنین وظیفه ای را به عهده داشته، هم از اسیب رسیدن به مغزی  و یا همان هادی سیم و کابل جلوگیری به عمل اورده، و هم خطرهای به وجود امده ی ناشی از خروج جریان برق به وسیله هادی را، خنثی می کنند.

 سیم و کابل سطح مقطع های متفاوتی را دارند.هر عددی که در کنار هر سیم و یا کابلی قرار می گیرد، نشان دهنده ی قطر سطح مقطع ان است. به عنوان مثال، سیم یک، به این معنی بوده که سیم دارای سطح مقطعی یک میلی متری است.

هر سیم و یا کابلی دارای روکش به عنوان عایق است و در انواع های متفاوت سیم و کابل، امکان دارد روی عایق با پوشش های اضافی مثل شیلد، ارمور و نیز اسکرین پوشانده شده باشد که کارکرد های متنوعی را برای کابل ها می سازد.

تفاوت بین سیم و کابل چیست 

سیم یک تک رساناست و مواد مورد استفاده در آن بیشتر مس و آلومینیوم است در حالی که کابل از دو یا چند سیم عایق‌دار درست شده که در یک روکش قرار داده شده‌اند.

انواع سیم برق چیست 

  •  سیم مفتولی

  • سیم افشان
  • سیم نیمه افشان
  • سیم کواکسیال
  • سیم زیرگچی

سیم مفتول چیست 

سیم مفتولی یا به اصطلاح رایج بازار سیم خشک ، عبارتست از سیمی تک رشته که هادی آن از جنس فلز مس بوده و عایق به کار رفته در آن PVC می باشد .

کاربرد سیم مفتول چیست 

بطور عمده برای استفاده در سیم کشی داخلی تابلوها و توزیع کننده های برق مناسب است .

در سیم کشی ساختمان از چه سیم هایی استفاده کنیم 

برای روشنایی ها، شامل لامپ ها ،لوسترها ،هالوژن ها و … از سیم شماره ۱٫۵ استفاده کنید . برای تمام پریز های برق، از سیم شماره ۲٫۵ استفاده کنید ، برای سیم تلفن، بهتر است از سیم چهار رشته یا همان دو زوج استفاده کنید ، سیم آنتن باید کابل کواسیال ۷۵ اهم باشد و برای سیم آیفون از سیم ۸ رشته (۴ زوج) با مقطع 0.6 استفاده کنید. برای سیم کولر از سیم شماره ۴ و برای تابلو برق از سیم شماره ۴ و ۶ میلی‌متر استفاده کنید.

استاندارد رنگ بندی سیم کشی در ساختمان چگونه است 

برای فاز از رنگ قهوه ای (اگر 3 فاز بود طوسی و مشکی هم اضافه می شود ) ، برای نول از رنگ آبی روشن ، و سیم ارت معمولا زرد و سبز است . البته در ایران رنگ بندی معمولا بنا به سلیقه برق کار انتخاب می شود و توجهی به استاندارد IEC نمیشود .

تاریخچه صنعت سیم و کابل در جهان

اولین بار کشتیرانان، سال 1830 از کابل به عنوان ابزار کاری خود استفاده میکردند.هم زمان با استفاده از کابل آن ها نیز برای ارتباطات تلگرافی نیز با طریق قرار دادن فولاد نیز استفاده میکردند.البته اکثر استفاده از کابل در آن زمان در کشتیرانی برای استفاده های دیگری بود.

اما با پیشرفت علم و نارسانایی بودن فولاد برای اولین بار اصطلاح سیم به کار گرفته شد و هادی آن مس بود.اما این سیم ها در آن زمان بدون عایق بودند و با فراگیر شدن صنعت برق ،خطرات ناشی از برق گرفتگی نیز زیاد شد.در سال 1876 اندیشه تولید کابل با روکش لاستیکی به مرحله اجرا درآمد. در این مرحله چند رشته سیم مسی را به هم تابیده و با نوعی کائوچوی طبیعی به نام « گوتاپرچا» (Guttapercha) روکش می‌کردند.

درآن زمان، فرآیند ساخت کابل بدین شکل بود که ابتدا یک ماده عایق با خاستگاه گیاهی را به دور رسانا پیچیده آن را در دمای 130-140 درجه سانتیگراد خشک و سپس آن را با مواد روغنی؛ رزین یا موم اشباع می‌کردند و سرانجام با سرب روکش می‌نمودند. اما در سال 1887 شیمیدان ها از راه سنتز مواد عایقی جدید موفق به تهیه ماده‌ای به نام « باکلیت» شدند که ارزانتر از لاستیک بود.

در همین دوران شبکه‌های با ولتاژ بالاتر نیز جای خود را باز کرده بودند به طوری که در سال 1898، نخستین کابل 10 کیلوولت سه رشته‌ای، برای یک شبکه برق متناوب سه فاز ساخته شد. همراه با روند تکمیلی ساخت کابل که پیوسته ادامه داشت، در سال 1935، یک کارشناس سوئیسی به نام بورل (Borel ) با قراردادن دو الکترود در داخل روغن و با گذاشتن لایه‌های مختلفی از کاغذهای عایق در میان دو الکترود ولتاژ شکست این مواد را اندازه‌گیری کرد و نشان داد که با بهبود شرایط ساخت کیفیت عایقهای کاغذی بالا می‌رود و می‌توان آنها را در ولتاژهای بالاتر به کار گرفت.

با این پیشرفت ساخت کابلهای با ولتاژ بالاتر روز به روز گسترش یافت و با بهره گیری از مواد دیگری مانند EPR , PVC , PE و دامنه فعالیت در صنعت کابلسازی فراگستر شد و سرمایه‌گذاریهای کلانی را جذب کرد. کابلهای XLPE در سال 1953 ، برای نخستین بار کابل خشک با عایق پلی‌اتیلن کراس لینک(XLPE)در کارخانه جنرال الکتریک ساخته شد .

عایق پلی‌اتیلن کراس لینک (پخته یا ولکانیزه شده) ماده‌ای است که در پی یک واکنش شیمیایی – گرمایشی از ماده پلی اتیلن گرما – نرم به وجود می‌آید. این ماده از نظر ساختاری به مواد گرما – سخت (Thermoset) بسیار نزدیک است. با این ماده جدید بود که امکان ساخت کابلهایی با ولتاژهای بسیار بالا فراهم آمد. از همین روی امروزه ساخت کابلهای فراتر از 500 کیلوولت نیز امکانپذیر شده است.

برای خرید سیم و کابل انواع فروشگاه های حضوری و اینترنتی وجود دارد. امروزه با توجه به اینترنتی شدن خرید ها، فروشگاه های اینترنتی جایگاه خودشان را پیدا کردند ولی برای خرید ما نیازمند فروشگاه های معتبر هستیم تا از خریدی مطمئن داشته باشیم که از فروشگاه های معتبر میتوان به فروشگاه لایت هوم اشاره کرد.

در صورت نیاز به مطالب بیشتر می توانید به مجله فرادرس نیز مراجعه نماییدد.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۰/۰۳/۱۱
علی بنکدار

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی